Sötvattenspärlor

Inom smyckestillverkning används idag odlade sötvattenspärlor i många typer av smycken. Sötvattenspärlan finns även som icke-odlad och kallas då ibland för en äkta pärla.

Som man hör på namnet så växer sötvattenspärlor i sötvatten, dvs sjöar och floder. Pärlorna bildas av musslor som lever i vattnet. Om ett litet gruskorn eller något annat kommer in i musslan så irriterar detta. Då börjar musslan försöka kapsla in skräpet med pärlemor. Pärlemor är det blanka skimrande lager som finns på insidan av skalet i musslor.

Idag är de flesta sötvattenspärlor odlade, eftersom de icke-odlade pärlorna är mycket sällsynta. Odlingen av pärlor har också gått framåt så mycket under de senaste 20 åren att det är sådana som gäller. Numera kan man odla pärlor som är över 1 cm i diameter. Dessa pärlor blir mycket billigare och en enda mussla kan skapa upp till 20 pärlor under sin livstid. De flesta pärlorna odlas i Kina.

Göra egna smycken med sötvattenspärlor

Idag är det enkelt att göra egna halsband eller örhängen med odlade sötvattenspärlor. Dessa kan köpas online i e-butiker som säljer smyckestillbehör. Det är ganska billigt att köpa dessa pärlor. Priset beror förstås på kvalitén. Större och jämnare pärlor är givetvis dyrare än mindre som inte är helt jämna i formen eller färgen.

När du köper pärlor till halsband ska du se till att pärlorna redan har hål. Om du ska göra örhängen är hålet bara borrat halvvägs in i pärlan.

Hur vet jag att pärlan är äkta?

Du kan ganska enkelt testa om pärlan är äkta genom att dra dem försiktigt mot tänderna. En sötvattenspärla känns sträv i motsatts till en syntetisk pärla som är glatt.

Syntetiska pärlor finns i alla färger och former och används också mycket till DYI smycken. Men visst är det kul att göra egna smycken där man använder äkta pärlor.