Elektriker

Vem trodde att jag skulle utbilda mig till elektriker? Jag tror inte att någon i min familj trodde att jag skulle välja ett sådant yrke, jag som skulle bli jurist. Det är en extrem skillnad på att jobba som jurist och att jobba som elektriker, det förstår nog alla. Ingen i min familj har ett hantverksyrke eller ens känner någon elektriker så dom fick nog en chock när jag kläckte en lördag eftermiddag för cirka 10 år sedan att jag hade sökt in till elektrikerutbildningen. Morsan höll på att få hjärtinfarkt minns jag, hon blev riktigt besviken på mig då hon hade ställt sig in på att jag skulle bli jurist och sedan advokat så att hon kunde skryta om mig på sina symöten. Farsan bara muttrade så jag vet inte riktigt vart han stod då.

Utbildning till elektriker

Det finns olika program och kurser för att utbilda sig till elektriker och också många olika inriktningar för dig som elektriker att välja. Jag valde linjen på gymnasiet som heter El- och energi men om jag hade kommit på att jag skulle bli elektriker på äldre dar så går det alltid att läsa som vuxen. Nu när det är brist på elinstallatörer så utbildar även yrkeshögskolan personer till elinstallatörer. Elbranschen behöver verkligen utbildade olika typer av elektriker och om du är intresserad av elektronik och går en utbildning så lär du ha jobb för lång tid framöver.

Elektriker till elinstallationer

Jag förstår att det snabbutbildas personer till elinstallatörer eftersom elbilarna har slagit igenom kraftigt de senaste 2-3 åren och Sveriges elnät måste väldigt snabbt byggas ut. Så snabbt så att vi inte ens hänger med i utvecklingen. Men så länge det finns personer som vill utbilda sig till elektriker eller elinstallatör så lär dom komma in på utbildningen men även ha ett jobb så fort dom går ur skolan.